Μέθοδοι Παρέμβασης
MAKATON
Το πρόγραμμα MAKATON είναι ένα επικοινωνιακό – γλωσσικό πρόγραμμα που υποστηρίζει συνολικά τις δεξιότητες επικοινωνίας λόγου και ομιλίας, με ομιλία, νοήματα και σύμβολα. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των χρηστών. Εφαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα και υποστηρίζει ανρθώπους που το επικοινωνιακό και γλωσσικός τους έλλειμμα τους εμποδίζει σημαντικά στο να αλληλεπιδράσουν κατάλληλα με τον περιβάλλοντα κόσμο. Στόχος του είναι η ενίσχυση των επικοινωνιακών και γλωσσικών δομών με εκπαιδευτικά μέσα που βασίζονται σε οπτικά μοντέλα.
Palin Parent Child Interaction Therapy (Palin-PCI)
Η θεραπευτική προσέγγιση Palin-PCI στηρίζεται στο πολυπαραγοντικό μοντέλο για τον τραυλισμό, βάση του οποίου, οργανικοί, γλωσσικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση του τραυλισμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Απευθύνεται σε παιδιά 2-7 χρονών και προτείνεται σαν τρόπος παρέμβασης σχετικά νωρίς μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του στα παιδιά που έχουν κίνδυνο εδραίωσης του τραυλισμού.
TEACCH
Η μέθοδος TEACCH αποτελεί ένα πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, για αυτιστικά παιδιά, που ενσωματώνει παρεμβάσεις σε περιβάλλον, ημερήσιο πρόγραμμα, αντικείμενο εργασίας, και επικοινωνία. Κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας του TEACCH είναι η έννοια της δομημένης διδασκαλίας. Λαμβάνει υπόψη ότι τα αυτιστικά άτομα αντιμετωπίζουν γνωστικές και μαθησιακές δυσκολίες σε όλη τους την ζωή και στοχεύει στην βελτίωση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας τους. Χρησιμοποιείται για να καταστήσει το περιβάλλον προβλέψιμο, να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει το περιβάλλον και να αλληλεπιδράσει με περισσότερη ασφάλεια μέσα σε αυτό ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του.
Εντατική αλληλεπίδραση – Intensive Interaction
Η Εντατική αλληλεπίδραση είναι μία προσέγγιση που βασίζεται στο παιχνίδι και βοηθάει στην εκμάθηση κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης της επικοινωνίας τους. Οι στόχοι της προσέγγισης αυτής είναι να δημιουργηθεί μια επιτυχημένη και ευχάριστη σχέση μεταξύ του παιδιού και ενός άλλου ατόμου και να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση στις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
PECS - Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων
Το PECS είναι ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων. Αποτελεί μία μορφή επαυξητικού και εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας, που χρησιμοποιεί εικόνες αντί για λέξεις, ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να επικοινωνήσουν. Το σύστημα PECS σχεδιάστηκε κυρίως για παιδιά με αυτισμό, που καθυστερούν στην ανάπτυξη της ομιλίας τους. Η κύρια φιλοσοφία του είναι η διαδικασία με την οποία τα μη λεκτικά άτομα διδάσκονται να χρησιμοποιούν αυτές τις κάρτες. Με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά που χρησιμοποιούν το PECS αναπτύσσουν ανεξάρτητες επικοινωνιακές δεξιότητες και ταυτόχρονα, πολλά παιδιά αποκτούν σημαντικό προφορικό λόγο.
DIR - Floortime
Το Floortime είναι οι τεχνικές, με τις οποίες ακολουθούμε (και διεγείρουμε) τα συναισθηματικά ενδιαφέροντα του παιδιού, εξερευνούμε τις ιδέες του, ενώ παράλληλα προκαλούμε το παιδί να έρθει σε επαφή μαζί μας, να γίνει δημιουργικό, αυθόρμητο, περίεργο, και να κατακτά όλο και περισσότερο διάφορες κοινωνικές, μαθησιακές και συναισθηματικές δεξιότητες, ενώ εμείς επεκτείνουμε τη δράση και την αλληλεπίδραση, κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις και τις κινήσεις, τα συναισθήματα. Βοηθάμε το παιδί να μένει συγκεντρωμένο σε μας και στη δραστηριότητα, και να εξασκεί δεξιότητες σκέψης: εμπλοκή με τον άλλο, αλληλεπίδραση, συμβολική σκέψη, λογική σκέψη. Το πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο και στοχεύει στο να κατακτήσει το παιδί τα λειτουργικά συναισθηματικά στάδια, να εξελίσσει τις ατομικές ιδιαιτερότητες εγκεφαλικής επεξεργασίας και να δημιουργεί σχέσεις που θα προωθούν τη μάθηση και την ανάπτυξή του, μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του.
ΑΒΑ - Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς
Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ) είναι μια μέθοδος διδασκαλίας ιδιαιτέρως αποτελεσματική σε παιδιά με αυτισμό και άλλες σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Βασίζεται στις βασικές αρχές του συμπεριφορισμού σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της μάθησης η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και η επανάληψή της ή όχι εξαρτάται από την συνέπεια που αυτή έχει (επιβράβευση ή αγνόηση). Σκοπός της είναι η βελτίωση της ζωής του ατόμου και από τις βασικές αξίες της είναι η ενίσχυση θετικών συμπεριφορών – των συμπεριφορών που θέλουμε να δούμε να συμβαίνουν συχνότερα.
SOS Approach to Feeding (επιλεκτική σίτιση)
Το πρόγραμμα SOS-Feeding (Sequential Oral Sensory – Διαδοχική Στοματική Αισθητηριακή) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αξιολόγησης και αντιμετώπισης προβλημάτων στη σίτιση των παιδιών. Το SOS χρησιμοποιεί το Παιχνίδι με Σκοπό. Είναι βασισμένο στα «φυσιολογικά» αναπτυξιακά βήματα, τα στάδια και τις δεξιότητες της σίτισης που συναντώνται σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά. Η Προσέγγιση SOS εστιάζει στην αύξηση του επιπέδου άνεσης του παιδιού με τις τροφές, καθώς του επιτρέπει να αλληλεπιδρά με το φαγητό με έναν παιχνιδιάρικο, μη αγχωτικό τρόπο. Αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα διατροφής συχνά οφείλονται στον συνδυασμό αισθητηριακών διαταραχών, κινητικών δεξιοτήτων του στόματος και αρνητικών συναισθημάτων γύρω το φαγητό και γι' αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική ομάδα για την υλοποίηση του.
SIMATA
Τα SIMATA είναι μια μέθοδος παρέμβασης στην αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία. Παρέχουν τη δυνατότητα στο παιδί να εφαρμόζει μόνο του τη μέθοδο αλλά και μαζί με το θεραπευτή. Συνοδεύονται από εικόνες που εμφανίζουν μεμονωμένους φθόγγους για επιπλέον οπτική ανατροφοδότηση. Ο Λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην ομιλία δίνοντας του ανατροφοδότηση ανάλογη με το επίπεδο και τις ανάγκες του παιδιού (οπτική, ακουστική, απτική ή ιδιοδεκτική) κατά τη διάρκεια μιας άσκησης ή μετά.